Welke recepten kun je maken met oranjebloesem water?

Oranjebloesem water voegt een subtiele, bloemige smaak toe aan een breed scala aan recepten, van desserts en drankjes tot hartige gerechten. Het wordt veel gebruikt in de Mediterrane, Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken. Hier zijn enkele recepten waarin oranjebloesem water een belangrijke rol speelt:

Oranjebloesem Limonade

Een klassieke, verfrissende drank met een subtiele bloemige twist.

Ingrediënten

1. 1 liter koud water

2. Sap van 4 citroenen

3. 2-3 eetlepels suiker (of naar smaak)

4. 1-2 theelepels oranjebloesem water

5. IJsblokjes

6. Schijfjes citroen en verse munt voor garnering

Instructies

1. Meng het citroensap en de suiker in een kan totdat de suiker is opgelost.

2. Voeg het oranjebloesem water en het koude water toe, roer goed.

3. Serveer met ijsblokjes, garneer met schijfjes citroen en munt.

Marokkaanse Sinaasappelsalade met Oranjebloesem water

Een eenvoudige fruitsalade die vaak wordt geserveerd als dessert in Marokko.

Ingrediënten

1. 4 sinaasappels, geschild en in plakjes gesneden

2. 1-2 theelepels oranjebloesemwater

3. 1 eetlepel poedersuiker

4. 1 theelepel kaneel

5. Verse muntblaadjes voor garnering

Instructies

1. Leg de sinaasappelschijfjes op een bord of schaal.

2. Besprenkel ze met oranjebloesem water en bestrooi met poedersuiker en kaneel.

3. Garneer met muntblaadjes en serveer gekoeld.

Baklava met Oranjebloesem water

Deze zoete, krokante lekkernij krijgt een extra dimensie door het gebruik van oranjebloesem water in de siroop.

Ingrediënten

1. 500 g filodeeg

2. 250 g gemengde noten (amandelen, walnoten, pistachenoten), fijngehakt

3. 200 g boter, gesmolten

4. 200 g suiker

5. 120 ml water

6. 1-2 theelepels oranjebloesem water

7. 1 eetlepel citroensap

8. 1 theelepel kaneel

Instructies

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Vet een bakvorm in en leg de helft van de filodeegvellen erin, waarbij je elk vel insmeert met gesmolten boter.

3. Meng de gehakte noten met kaneel en verspreid over het filodeeg.

4. Bedek met de rest van het filodeeg, elk vel weer insmeren met boter.

5. Snijd de baklava in vierkanten of ruiten en bak 30-40 minuten tot het goudbruin is.

6. Maak ondertussen de siroop door suiker, water, citroensap en oranjebloesem water te koken tot het iets dikker wordt. Laat het afkoelen.

7. Giet de siroop over de warme baklava en laat het intrekken.

Oranjebloesem Yoghurtcake

Een zachte cake met een subtiele bloemige smaak.

Ingrediënten

1. 200 g bloem

2. 200 g suiker

3. 100 g boter, gesmolten

4. 2 eieren

5. 120 ml yoghurt

6. 1-2 theelepels oranjebloesem water

7. 1 theelepel bakpoeder

8. Een snufje zout

9. Geraspte schil van 1 sinaasappel

Instructies

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakevorm in.

2. Meng de gesmolten boter, suiker en eieren goed door elkaar.

3. Voeg de yoghurt, oranjebloesem water en sinaasappelschil toe en meng goed.

4. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout en voeg dit geleidelijk toe aan het natte mengsel.

5. Giet het beslag in de cakevorm en bak 40-45 minuten, tot een prikker er schoon uitkomt.

6. Laat de cake afkoelen voor het serveren.

Midden-Oosterse Rijstpudding (Mahalabiya)

Een romige pudding op basis van melk, verrijkt met de geur van oranjebloesem water.

Ingrediënten

1. 500 ml melk

2. 100 ml slagroom

3. 75 g suiker

4. 3 eetlepels maïzena

5. 1-2 theelepels oranjebloesem water

6. Fijngehakte pistachenoten voor garnering

Instructies

1. Meng de melk, slagroom en suiker in een pan en breng het langzaam aan de kook.

2. Los de maïzena op in een beetje koude melk en voeg dit toe aan de kokende melk. Roer constant tot het mengsel dikker wordt.

3. Haal van het vuur en roer het oranjebloesem water erdoor.

4. Giet de pudding in serveerschalen en laat afkoelen.

5. Garneer met pistachenoten voor het serveren.

Oranjebloesem Madeleines

Franse madeleines krijgen een bloemige smaak met oranjebloesem water.

Ingrediënten

1. 150 g bloem

2. 100 g boter, gesmolten

3. 100 g suiker

4. 2 eieren

5. 1-2 theelepels oranjebloesem water

6. 1 theelepel vanille-extract

7. 1 theelepel bakpoeder

8. Een snufje zout

Instructies

1. Klop de eieren en suiker luchtig.

2. Voeg het oranjebloesem water en vanille-extract toe.

3. Zeef de bloem, bakpoeder en zout en voeg dit toe aan het eimengsel.

4. Roer de gesmolten boter erdoor en laat het beslag 30 minuten rusten in de koelkast.

5. Verwarm de oven voor op 180°C en vet de madeleinevormpjes in.

6. Vul de vormpjes met het beslag en bak 10-12 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Oranjebloesem en Honing Smoothie

Een heerlijke en verfrissende smoothie met een subtiele hint van oranjebloesem water.

Ingrediënten

1. 1 banaan

2. 1 kopje Griekse yoghurt

3. 1 eetlepel honing

4. 1 theelepel oranjebloesem water

5. 1/2 kopje amandelmelk of gewone melk

6. IJsblokjes

Instructies

1. Doe alle ingrediënten in een blender.

2. Blend tot een gladde smoothie.

3. Serveer gekoeld.

Gazelle-hoorntjes (Kaab el Ghzal)

Marokkaanse koekjes gevuld met amandelspijs en subtiel geparfumeerd met oranjebloesem water.

Ingrediënten

1. 250 g amandelmeel

2. 125 g poedersuiker

3. 1-2 theelepels oranjebloesem water

4. 1 eiwit (voor het binden)

5. Filodeegvellen

6. Gesmolten boter

Instructies

1. Meng het amandelmeel met poedersuiker, oranjebloesem water en eiwit tot een stevige pasta.

2. Snijd het filodeeg in reepjes en bestrijk elk vel met boter.

3. Leg een beetje van de amandelvulling op het deeg en vouw het in de vorm van een hoorn.

4. Bak 10-12 minuten op 180°C tot goudbruin.

Oranjebloesem water geeft een verfijnde, bloemige smaak aan allerlei gerechten, van drankjes tot desserts, en zelfs hartige gerechten zoals salades en rijst. Het gebruik ervan maakt deze recepten extra speciaal en aromatisch.