Welke recepten kun je maken met rosemary water?
Rosemary water kan een subtiele, aromatische smaak toevoegen aan verschillende gerechten en dranken. Hier zijn enkele recepten waarin je rosemary water kunt gebruiken:
Rosemary water Limonade
Een verfrissende drank met een kruidige twist.
Ingrediënten
1. 1 liter water
2. Sap van 4 citroenen
3. 2-3 eetlepels suiker of honing (naar smaak)
4. 2-3 theelepels rosemary water
5. IJsblokjes
6. Schijfjes citroen en takjes rozemarijn voor garnering
Instructies
1. Meng het citroensap met suiker of honing in een kan en roer tot de zoetstof is opgelost.
2. Voeg het rosemary water en het koude water toe, en roer goed door.
3. Serveer met ijsblokjes en garneer met schijfjes citroen en takjes rozemarijn.
Rosemary water Dressing
Een smakelijke dressing voor salades.
Ingrediënten
1. 3 eetlepels olijfolie
2. 1 eetlepel balsamicoazijn
3. 1-2 theelepels rosemary water
4. 1 theelepel Dijonmosterd
5. Zout en peper naar smaak
Instructies
1. Meng alle ingrediënten in een kom of een jar met een deksel.
2. Klop goed om te combineren of schud goed als je een jar gebruikt.
3. Giet over je salade en meng goed door.
Rosemary water Marinade
Een aromatische marinade voor vlees of groenten.
Ingrediënten
1. 1/4 kopje olijfolie
2. 2 eetlepels rosemary water
3. 2 teentjes knoflook, fijngehakt
4. 1 eetlepel citroensap
5. 1 theelepel gedroogde rozemarijn
6. Zout en peper naar smaak
Instructies
1. Meng alle ingrediënten in een kom.
2. Voeg vlees, vis of groenten toe en laat minimaal 30 minuten marineren in de koelkast.
3. Grill, bak of rooster zoals gewenst.
Rosemary water Risotto
Een risotto met een subtiele rozemarijnsmaak.
Ingrediënten
1. 1 liter groentebouillon
2. 2 eetlepels rosemary water
3. 1 ui, gesnipperd
4. 2 teentjes knoflook, fijngehakt
5. 300 g arboriorijst
6. 100 ml witte wijn
7. 50 g geraspte Parmezaanse kaas
8. 2 eetlepels olijfolie
9. Zout en peper naar smaak
Instructies
1. Verwarm de bouillon in een pan en houd deze warm.
2. Verhit de olijfolie in een andere pan en fruit de ui en knoflook totdat ze glazig zijn.
3. Voeg de rijst toe en roer totdat de rijst glazig is.
4. Voeg de witte wijn toe en laat het verdampen.
5. Voeg geleidelijk de warme bouillon toe, een lepel per keer, totdat de rijst gaar en romig is.
6. Roer het rosemary water en de Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Rosemary water Gebak
Een subtiele rozemarijnsmaak in gebak.
Ingrediënten
1. 250 g bloem
2. 200 g suiker
3. 100 g boter, op kamertemperatuur
4. 2 eieren
5. 1-2 theelepels rosemary water
6. 1 theelepel bakpoeder
7. 1 theelepel vanille-extract
Instructies
1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakevorm in.
2. Klop de boter en suiker tot een romig mengsel.
3. Voeg de eieren, rosemary water en vanille-extract toe en meng goed.
4. Zeef de bloem en bakpoeder en voeg dit toe aan het mengsel. Meng tot een glad beslag.
5. Giet het beslag in de cakevorm en bak 30-40 minuten, of tot een prikker er schoon uitkomt.
Rosemary water Gelei
Een delicate gelei met een kruidige smaak.
Ingrediënten
1. 500 ml water
2. 2 eetlepels suiker
3. 2-3 theelepels rosemary water
4. 4 gelatineblaadjes
5. Citroenschijfjes voor garnering
Instructies
1. Week de gelatineblaadjes in koud water.
2. Verwarm het water en de suiker in een pan, maar laat het niet koken.
3. Haal van het vuur en voeg het rosemary water toe.
4. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het warme watermengsel.
5. Giet het mengsel in een schaal of kleine vormpjes en laat het in de koelkast opstijven.
6. Garneer met citroenschijfjes voor het serveren.
Rosemary water Glazuur
Een glazuur voor cakes of koekjes met een kruidige toets.
Ingrediënten
1. 1 kopje poedersuiker
2. 1-2 eetlepels rosemary water
3. 1 eetlepel melk (optioneel, voor een dunnere consistentie)
Instructies
1. Meng de poedersuiker met rosemary water in een kom tot een gladde glazuur.
2. Voeg melk toe als je een dunnere consistentie wilt.
3. Giet of strijk de glazuur over je gebak en laat het uitharden.
Rosemary water Thee
Een aromatische thee met de geur en smaak van rozemarijn.
Ingrediënten
1. 1 kopje heet water
2. 1 theelepel rosemary water
3. 1 theezakje (je kunt ook losse thee gebruiken als je dat verkiest)
Instructies
1. Zet het theezakje in een kopje heet water en laat trekken volgens de instructies op het pakket.
2. Voeg het rosemary water toe en roer goed door.
3. Serveer de thee warm, eventueel met een beetje honing.
Deze recepten tonen hoe rosemary water kan worden gebruikt om een verfijnde, kruidige smaak toe te voegen aan een scala van gerechten en dranken. Het gebruik ervan in de keuken kan zorgen voor een unieke smaakervaring en een subtiele herbal touch aan je culinaire creaties.